Bearnaisesås recept

En riktig guldklimp till recept då den smakar mycket, ger ut det itll er bara för jag själv inte skulle tappa bort det (A) Vore för hemskt kan jag lova! Då ingen bearnaisesås jag har gjort har smakat lika bra. Det tror jag beror på att man kokar upp dragonen och schalottenlöken med hälften vitvinsvinäger och vitt vin.

haha vill ni veta en sak? Har aldrig misslyckats med en bearnaisesås eftersom jag har sån respekt för att inte ha vattnet kokandes och att göra det i lugn och ro. Lånade bild åter igen från google





Blir cirka 4 portioner

Ingredienser:

3 äggulor
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 dl torrt vitt vin eller vermouth (valfritt - ersätt med lite mer vinäger)
2 msk schalottenlök, finhackad
4 msk färsk dragon, finhackad
Salt och nymalen vitpeppar
50 gram
smör i bit
125 g smör, smält
4 msk finhackad persilja

Bearnaisesåsen görs helst precis innan den ska serveras

1 Smält smör i en kastrull. Låt stå vid sidan.

2 Koka vinäger, vin, schalottenlöken, 2 msk av dragonen, salt och peppar i en kastrull tills det kokat ner till ca 1/3 - detta för att bearnaisen ej ska bli så lös. Sätt åt sidan att svalna.

3 Sjud vatten i en stor kastrull till vattenbad.

4 Förbered lite blött papper eller disktrasa där du kan ställa en bunke och vispa utan att hålla i bunken.

5 Kläck äggen i en rostfri bunke och vispa kraftigt - de ska bli fluffiga och lite över fingervarma i vattenbadet men ej så varma att de blir äggröra såklart. Det tar omkring en minut. Orkar du inte vispa för hand så fungerar en elvisp mycket bra.

6 Tillsätt vinägeressensen under vispning.

7 Lägg i smörbitarna en i taget och låt smälta ut under kraftig vispning över vattenbadet.

8 Tillsätt sedan det smälta smöret

9 droppvis under vispning över vattenbadet tills bearnaisesåsen är tjock och slät samt allt smör är tillsatt. Nu ska bearnaisen bli lik en majonnäs i konstistens. Är den spruken så är den vattnig och grynig (börja om med nya äggulor).

10 Rör i resten av dragonen och smaka av bearnaisesåsen med salt och peppar samt ev. vinäger samt ev. mer dragon.

11 Rör ev. i hackad persilja.

12 Servera din hemgjorda bearnaisesås och njut

Tips och trix:

Använd inte fryst eller torkade örter för gudsskull! Smakar inte ens i närheten av färsk dragon och persilja. Torkad dragon smakar knappt något heller....

Smaka hela tiden! Och sen då du tycker såsen är klar, smaka igen och se vad som saknas. IBland kan det behövas mer dragon osv

Misslyckas du, så gör om såsen från grunden inte lönt att försöka rädda den. Eller ha pulversås hemma så slipper gästerna vänta och du får ursäkta dig.

PLANERA! det är a och o för att ens lyckas med en beasås samt att förbereda så allt är klart.


Dröm dött!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0